Böcker och chefer

(H)

Den 20 januari 1988 fanns följande rubrik i Svenska Dagbladet: En god bok ger en bra chef. I artikeln står bl.a. följande att läsa: Vanlig ledarskapslitteratur har en begränsad betydelse. Den befäster fördomar och bekräftar det man redan tycker. Att diskutera vardagliga problem utifrån klassisk litteratur kan däremot ge stort utbyte.


När det ställs krav på mångsidig och utvecklad ledarförmåga har kultur och humaniora stor betydelse. Denna insikt tycks ha gått förlorad i vårt moderna samhälle. Forna tiders fantasiträning lyser med sin frånvaro och får förmodligen till följd ett mindre gott ledarskap. I detta avseende finns brister såväl i affärslivet som inom förvaltningen.


Piers Paul Read är en modern författare som ledare borde ta till sig i avsikt att utveckla sitt ledarskap. År 1973 utkom hans The Upstart och år 2001 låg en roman betitlad Alice in Exile på bokhandlarnas diskar. Och mellan dessa år finns en rad titlar från hans penna att välja på. Som exempel på intressant skönlitteratur är detta blott ett förslag bland många som här skulle kunna lanseras.


Bland ledare i allmänhet får det anses möjligt att begära att de ska kunna ta till sig litteratur på engelska språket. Men det bör i sammanhanget anmärkas att bruket av engelska som ett vanligt inslag i svenska språket inte är bra. Bland äldre svenskar finns många som inte kan någon engelska. Därtill kommer andra som vistas i Sverige utan kunskap i detta språk, som flyktingar och invandrare. Vad är det för signaler som sänds till dessa när svenska i framför allt radio och TV återkommande kryddas med engelska uttryck? Omvänt kan frågas varför journalister, kulturarbetare, artister m.fl. har ett så påvert språkomfång att de inte kan hitta adekvata uttryck på svenska.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0