Avgiftshysteri

Vägtrafikregister? Vem vill ha detta register? Knappast de fordonsägare och andra som där finns registrerade. Det förhåller sig antagligen på följande sätt. Staten anser att den av olika skäl behöver ett vägtrafikregister. Avsiken med registret är förmodligen att staten ska kunna hålla efter vissa medborgare m.fl. för att kunna ta ut skatter och avgifter. Ansvarig för detta register är en myndighet som bär namnet Transportstyrelsen. Men att hålla igång ett datoriserat register är inte gratis. För att driva verksamheten krävs vissa, som registrerats, på s.k. registeravgift. En i sanning suverän ordning. Du som ska betala skatter och avigifter i ett visst avseende åläggs också att betala (t. ex. 65 kronor för personbil) för att staten ska kunna hålla efter dig och att få ut dessa skatter och avgifter!

Belastningsregister! Misstankeregister! Två andra register som staten anser sig behöva. Rikspolisstyrelsen är ansvarig för dessa register. Registerhållningen är antagligen inte utan kostnad. Eftersom det är populärt att vältra över allehanda kostnader på medborgarna, kostnader som typiskt sätt borde betalas med gemensamma skattemedel, så måste det väl förhålla sig så att Rikspolisstyrelsen skickar uppmaningar till busarna att betala, och stå sina egna kostnader, för att staten ska kunna driva misstankeregistret och belastningsregistret, eller ... ? 


51 % av det ideella

(H) De pågår en diskussion som har anknytning till idrott och som handlar om 51 % av inflytandet över enskilda ideella idrottsföreningar. Det är, som vanligt, inte lätt att hänga med i svängarna. Men uppenbarligen gäller frågan om vi i Sverige ska ha en idrottsrörelse som bygger på ett folkrörelseideal eller om det nu är tid att gå vidare, mot ... ? Den gamla ordningens förespråkare hänger upp sig på att så har vi alltid gjort, eller i förhållande till någon form av nyordning att det gåååår inte! Eller så är det något annat man värnar om; det är som sagt inte helt lätt att hänga med i svängarna!

En, som det verkar, tongivande debattör i sammanhanget framför sina synpunkter i egenskap av ordförande i ett s.k. specialidrottsförbund. Denne man har bl.a. skrivit att för oss socialdemokratiska idrottsledare känns … för att få oss på gott humör! Vad betyder att man är en socialdemokratisk idrottsledare? Betyder det att verksamheten i hans specialidrottsförbund ska genomsyras av ett socialdemokratiskt synsätt? Och vid byte på ordförandestolen kommer en annan ideologisk inriktning att gälla? En känsla av overklighet infinner sig om det skulle förhålla sig så. Nog har väl de flesta uppfattningen att idrotten förhåller sig neutral i sådana avseenden?

Nåväl, nu står tydligen folkrörelsetanken inför ett hot vad gäller att styra och sköta svensk idrott. Men det är väl bra? Det kan väl inte vara rimligt att samhället allteftersom förändras och ställs inför ständigt nya utmaningar samtidigt som idrotten (helst?) ska kapsla in sig i en gammaldags ordning.

Sinnebilden för folkrörelsetanken är väl hur Bollnäs tog SM-guld i bandy 1951 och hur en av spelarna i laget året efter gjorde dundersuccé genom att framföra Flottarkärlek. Är det någon som tror att svensk bandy någonsin skulle ha kunnat bryta den ryska dominansen i VM-sammanhang om Bandyförbundet valt att värna om den idylliska idrottsordning som gällde i början av 1950-talet?

Det är nog nödvändigt att kunna tänka i nya banor (i alla sammanhang), dvs att våga gå utanför ramarna. Den person som skriver sig som socialdemokartisk idrottsledare (se ovan) är möjligen fel person som framför fel åsikter, låt vara att tillfället är rätt valt.


En manual i konsten att njuta av opera!

Läs på kulturbloggen om opera !http://kulturbloggen.com/?p=29990

Vem är det som skriver?

(M) Jag ser att jag i de senaste inläggen inte har angett vem det är som skriver! Zixtens matte naturligtvis, så det ska egentligen stå (M) i början av varje inlägg. (H) är på g också. Kommer snart kloka inlägg från honom! Och Zixten själv? Han tiger och lider, men hälsar att matte gott kunde ägna lite mer tid åt honom istället för att göra en massa annat. Jag har ett litet problem; klappar jag på husse blir Zixten sotis och vill vara med, klappar jag på Zixten blir husse sotis...jag är åtminstone populär!

Att göra det besvärligt för sig




Jag väver. Jag är en relativ nybörjare och måste lita till andra i vävstugan när det gäller kunskap. Jag lär mig nya saker varje gång jag är där. Just nu håller vi på att solva en damastvävstol. Vi gjorde inte rätt från början, dvs. satte alla mönstersolv på ett skaft, så det krävs en del akrobatik för att få alla 1038 trådar på plats. De långa solven hänger i lod som pinglar muntert när jag kryper in i vävstolen. Sedan är jag fast där! Jag utrustar mig med vattenflaska, telefon och snus, och sitter hopkrupen på en vävpall som står placerad tvärs över tramporna. Jag hoppar inte ut och in som en get precis, så det gäller att ha det viktigaste inom räckhåll. Kompisen står bakom vävstolen och räcker fram trådarna. 1038 st!

Och det här är bara första omgången. I en damastvävstol solvar man varje varptråd två gånger på två olika skaftgrupper - en för mönstret och en för tygets bindning. Det känns som om jag kommer att bli sittande där länge… När kommer så långt så att man kan börja väva, ja då är faktiskt det mesta av arbetet redan gjort!

 Nu mönstersolvar vi i ett V vilket betyder att vi så småningom kommer att kunna väva fina små dukar med mönster längs alla fyra sidorna. Känslan när man klipper ur en väv är som att öppna presentar på julafton!

 



Besöksräknare

besöksräknare
besöksräknare

Länk till svenska sajter

SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg

The King's speech

Var på bio igår. En ovanlig händelse då jag inte går på riktig bio mer än vart tredje år ungefär. Den här filmen kunde jag inte vänta på tills den kommmer på DVD. Och jag säger bara: har ni möjlighet, se den! Ramhistorien är välkänd: Edward VII abdikerar för att gifta sig med Wallis Simpson och lillebror blir kung. Andra världskriget bryter snart ut. Men lillebror har ingen större lust att bli kung. Han vill leva ett stilla liv på landet med fru och barn. Dessutom har han ett handikapp. Han stammar. En kung måste hålla många tal, och för honom är det omöjligt. Men han har en stark pliktkänsla och hans fru finner en oortodox talpedagog som jobbar stenhårt med den blivande kungen. Med hjälp av lite psykoanalys, muskelövningar m.m. övervinner George VI sina svårigheter och filmen slutar med det berömda talet till folket som börjar "In this grave hour" http://www.youtube.com/embed/DAhFW_auT20 kolla klippet. Det här är en film om personligt mod och att övervinna sina personliga rädslor. Låter det tråkigt? Jag försäkrar, det är den inte! Förresten, med Colin Firth i huvudrollen kan jag se vilken film som helst. Mr Darcy! Den har fått 12 Oscarsnomineringar så utdelningen den 27/2 lär bli ett tabberas som Emil skulle säga.

Nystart

Vi försöker på nytt! Kanske det blir mer än ett inlägg per år!

RSS 2.0