BLOGG SOM DAGBOK?

(H) Att blogga kan väl, åtminstone delvis, jämföras med att skriva dagbok. Det kan då vara av intresse att rätt förstå vad detta betyder. Den skotske poeten William Soutar har, långt innan det fanns några bloggar (1934), formulerat det på följande sätt: "En dagbok är som en drink som vi tenderar att hänge oss åt för ofta. Den blir en vana som lurar oss att säga mer än vad vi borde och mer än vi har kvalifikationer för. Den blir ett slags privattidning som kräver sin kvot av nyheter varje dag och det blir sällan mer än spaltfyllnad."


År 1804 noterade Stendhal att, - Jag är så utsliten av mina tankar att jag inte orkar skriva ner dem, trots den flaska öl jag gick och köpte. Kanske något att fundera över bland alla som ägnar sig åt att blogga!


I vår vardag är det viktigt att där ingår ett visst mått av humor. På arbetsplatser brukar det heta att personalen är vår största tillgång. Men det betyder nog inte så mycket om arbetsplatsen, som plägar vara fallet alltför ofta, är humorbefriad. Så följande dagboksanteckning, nu förvandlad till blogg, kanske kan pigga upp i vintermörkret? Den är engelsk till sitt ursprung och handlar om en kvinna som aldrig tidigare varit på middagsbjudning hos någon representant för den brittiska överklassen. Hon har därför fått stränga förhållningsorder av sin man och de lyder att hon är förbjuden att säga något under middagen. Så föreslår värdinnan att man skall bryta taffeln och dricka kaffe i biblioteket och då kan den till tystnad manade kvinnan inte hålla sig längre, och utbrister: - Är det verkligen öppet så här sent?



Böcker och chefer

(H)

Den 20 januari 1988 fanns följande rubrik i Svenska Dagbladet: En god bok ger en bra chef. I artikeln står bl.a. följande att läsa: Vanlig ledarskapslitteratur har en begränsad betydelse. Den befäster fördomar och bekräftar det man redan tycker. Att diskutera vardagliga problem utifrån klassisk litteratur kan däremot ge stort utbyte.


När det ställs krav på mångsidig och utvecklad ledarförmåga har kultur och humaniora stor betydelse. Denna insikt tycks ha gått förlorad i vårt moderna samhälle. Forna tiders fantasiträning lyser med sin frånvaro och får förmodligen till följd ett mindre gott ledarskap. I detta avseende finns brister såväl i affärslivet som inom förvaltningen.


Piers Paul Read är en modern författare som ledare borde ta till sig i avsikt att utveckla sitt ledarskap. År 1973 utkom hans The Upstart och år 2001 låg en roman betitlad Alice in Exile på bokhandlarnas diskar. Och mellan dessa år finns en rad titlar från hans penna att välja på. Som exempel på intressant skönlitteratur är detta blott ett förslag bland många som här skulle kunna lanseras.


Bland ledare i allmänhet får det anses möjligt att begära att de ska kunna ta till sig litteratur på engelska språket. Men det bör i sammanhanget anmärkas att bruket av engelska som ett vanligt inslag i svenska språket inte är bra. Bland äldre svenskar finns många som inte kan någon engelska. Därtill kommer andra som vistas i Sverige utan kunskap i detta språk, som flyktingar och invandrare. Vad är det för signaler som sänds till dessa när svenska i framför allt radio och TV återkommande kryddas med engelska uttryck? Omvänt kan frågas varför journalister, kulturarbetare, artister m.fl. har ett så påvert språkomfång att de inte kan hitta adekvata uttryck på svenska.


Rikspolischefens fall

(H) Den välkände brittiske författaren Evelyn Waugh hade tre barn. En dag, efter andra världskrigets slut, nådde den första skeppslasten bananer Storbritannien. Under hela kriget hade ingen sett skymten av en banan. Den sittande labourregeringen beslutade att alla barn skulle ha rätt till en banan. I det krigstida ransoneringssystemet fanns särskilda barnkuponger och med hjälp av dessa skulle en banan ur skeppslasten nå varje barn på öriket. På den stora banandagen hämtades tre bananer till familjen Waughs barn. Det berättas att bananerna placerades på en tallrik framför den store författarens plats vid matbordet. De tre barnen satt vid bordet och väntade ivrigt på att få smaka en frukt de tidigare aldrig sett. Hur besvikna blev de inte då Evelyn Waugh själv åt upp alla tre bananerna, sötade med rikliga mängder av hårdransonerat socker och därtill vispad grädde.


Såsom Dagens Nyheter formulerar det hela fick den tidigare rikspolischefen Stefan Strömberg sparken. Hans fall startade genom en debattartikel, publicerad just i Dagens Nyheter. Skribenterna var tre till antalet och beskrevs som lokala fackliga företrädare med anknytning till de tre största polismyndigheterna i Sverige.


Barnen Waugh blev snuvade på sina bananer och vad kan den historien ha för koppling till att rikspolischefen fick sparken? För den oinvigde är det kanske inte helt lätt att förstå sambandet. Men det hela är inte särskilt komplicerat. De tre skribenterna kände sig snuvade på sina bananer. Skulden skulle då självklart bäras av högste chefen, han som bara ställde krav, men aldrig delade ut några bananer (det  är väl så budskapet  i debattartikeln ska uppfattas.) Detta förhållningssätt kan beskrivas som Polisens egen hämsko. Inom Polisen finns ett oportunistiskt tänk som säger att det blir säkert (alltid) bättre med en ny chef. Vad som i sammanhanget ska förstås med bättre betyder sällan att skattebetalarna får mer poliseri eller högre kvalité i polisverksamheten (men det kan sällan nye chefen lastas för.) Den som vill bli ny rikspolischef bör noga begrunda den nu mer än 60 år gamla bananhistorien!


Ny rikspolischef

(H) Enligt uppgift som cirkulerat i pressen har justitieministern i uppdrag att formulera den sökprofil som ska gälla för Sveriges nästa rikspolischef. Förebilder saknas inte. Vad sägs om följande som daterar sig till 1810? Det var då inte petig noggrannhet, detaljkunskaper om lagar och förordningar eller plikttrohet som efterfrågade eller som skulle uppmuntras. Nej, det var vidsynthet, höga ideal, respekt för människan som sådan och en lust att pröva nya lösningar, en form av filosofiskt sinnelag, eller åtminstone en förmåga att inse att lagar och förordningar grundas på etik och rätt.


Så här formulerades sökprofilen: "Viktigast av allt för en ämbetsman är vilka föreställningar han har om mänskligheten, med vilken grad av intellektuell klarhet han hyser dem och med vilken värme han omfattar dem. Genom att pröva ämbetsmannen in spe i dessa avseenden kan man avgöra om han är en typisk reformator eller en trogen pliktuppfyllare. Man ser om han är konsekvent eller inkonsekvent, högsint eller gemen, bornerad (inskränkt eller dumdryg) eller liberal, ensidig eller mångsidig. Det andra förhållandet som måste fastställas är den blivande ämbetsmannens allmänna intellektuella kapacitet, hans uppfattningsförmåga, hans sätt att argumentera och sammanfatta, hans sunda förstånd och sinnesnärvaro och inbillningskraft."


Kanske något att ta efter, men självfallet då omarbetat som könsneutral i stilen.


Opera

413332-3

Operan i München maj 2007

Rapport från sängen

Vanlig dag. Vid kvällskisset halkade jag när jag kissade! M skrattade. Hittade fin harspillning på promenaden idag. Mycket vitaminer.

Mördarens kappa

Hittade en bok i London som heter "The assassin's cloak".  Urval ur dagböcker från Pepys till nutid. Inte bara engelska dagböcker, utan från hela Europa. Några inslag varje dag i ett år. Utmärkt läsning när reklamterrorn i TV sätter igång. Ett 80-tal författare som skriver om allt från KZ till att jaga sin hustru runt sängen med en eldgaffel (Pepys). Jag blir så intresserad och vill verkligen veta hur  dessa människors liv var. Det är det sämsta med en snuttbok, jag vill läsa alla böcker som det är utdrag ur. Titeln kan man ju fundera över. Kommer från en skotsk poet som låg till sängs i 13 år innan han äntligen dog 1943:
"A diary is an assassin's cloak which we wear when we stab a comrade in the back with a pen."

Herre på täppan!

H har åkt till stan. Det kan man tycka vad men vill om, men jag har iaf egen säng inatt. Rörmokaren kom idag och fixade vattnet. Gillar inte honom. Han kallar mig fegis. So what. Det är ingen sport att hugga i bävernylonklädda ben. Längtade efter H. Orkade inte tigga godis ikväll. Gick och la mig.

(M) Finns det inga överraskningar längre? Jag tar reda på det jag kan. Vad som händer i TV-serier, hur julskyltningen ser ut på Whiteley's osv. Ganska tråkigt, men tryggt. Enda överraskningen på sistone är min jullklapp från H. Ett medlemskap i beridna högvakten! Måste ta reda på mer om det...

image2

Är det någon som minns Raketost längre? Hur den luktade? Det där lilla kladdiga snöret dom man gjorde skivor med? Så möglade den alltid på slutet. 

Programförklaring

Här kommer jag, Zixten, att skriva om livet på landet och om hur det är att uppfostra två människor samt hur man gör för att få mer att äta. Jag är särskilt stolt över att jag kan hoppa jämfota upp på matbordet och att jag plockar min blåbär själv.

  Husse (H) vet inte riktigt vad han ska skriva. Det blir säkert något kolossalt avancerat.

  Matte (M) planerar att skriva om litteratur, opera och allt annat som faller henne in.


Försöker

kommer snart igång

premiär!

Har kvällskissat och sedan rafsat ihop mattes duntäcke i väntan på...nåt.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0