Rikspolischefens fall

(H) Den välkände brittiske författaren Evelyn Waugh hade tre barn. En dag, efter andra världskrigets slut, nådde den första skeppslasten bananer Storbritannien. Under hela kriget hade ingen sett skymten av en banan. Den sittande labourregeringen beslutade att alla barn skulle ha rätt till en banan. I det krigstida ransoneringssystemet fanns särskilda barnkuponger och med hjälp av dessa skulle en banan ur skeppslasten nå varje barn på öriket. På den stora banandagen hämtades tre bananer till familjen Waughs barn. Det berättas att bananerna placerades på en tallrik framför den store författarens plats vid matbordet. De tre barnen satt vid bordet och väntade ivrigt på att få smaka en frukt de tidigare aldrig sett. Hur besvikna blev de inte då Evelyn Waugh själv åt upp alla tre bananerna, sötade med rikliga mängder av hårdransonerat socker och därtill vispad grädde.


Såsom Dagens Nyheter formulerar det hela fick den tidigare rikspolischefen Stefan Strömberg sparken. Hans fall startade genom en debattartikel, publicerad just i Dagens Nyheter. Skribenterna var tre till antalet och beskrevs som lokala fackliga företrädare med anknytning till de tre största polismyndigheterna i Sverige.


Barnen Waugh blev snuvade på sina bananer och vad kan den historien ha för koppling till att rikspolischefen fick sparken? För den oinvigde är det kanske inte helt lätt att förstå sambandet. Men det hela är inte särskilt komplicerat. De tre skribenterna kände sig snuvade på sina bananer. Skulden skulle då självklart bäras av högste chefen, han som bara ställde krav, men aldrig delade ut några bananer (det  är väl så budskapet  i debattartikeln ska uppfattas.) Detta förhållningssätt kan beskrivas som Polisens egen hämsko. Inom Polisen finns ett oportunistiskt tänk som säger att det blir säkert (alltid) bättre med en ny chef. Vad som i sammanhanget ska förstås med bättre betyder sällan att skattebetalarna får mer poliseri eller högre kvalité i polisverksamheten (men det kan sällan nye chefen lastas för.) Den som vill bli ny rikspolischef bör noga begrunda den nu mer än 60 år gamla bananhistorien!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0